tipssidan.jpg (7052 bytes)
Burskynken

Burskynken är något som ligger mej varmt om hjärtat, det är roligt att presentera utställningskatter på ett tydligt och stilrent sätt. Även om jag hade kunnat sy mitt burskynke själv, så gjorde jag inte det eftersom jag visste att mina föräldrar som har Janitas Design skulle göra det mycket snyggare. Besök deras webbutik och se själv.

Burskynke från Janitas Design

Mått

Beroende på vilken organisation som arrangerar utställningen så är det lite olika mått som gäller på burarna. Bilden illustrerar NRR och SVERAK burar, på dessa ska gardinen hängas på insidan av buren till skillnad från IDP där gardinen hänger på utsidan(fast ibland hängs gardinen även på insidan inom IDP och ibland på båda sidorna om gallret).

SVERAKs burmått

Organisation Höjd Djup Bredd(enkel) Bredd(dubbel) Kommentar
SVERAK 60 60 75 150 Gardinen ska hänga på insidan av buren.
IDP 60 60 80 120 Gardinen ska hänga på utsidan av buren och kan sys ihop med taket.
NRR(Norge) 60 60 75 150 Gardinen ska hänga på insidan av buren. Taket består av ett plastlock med hål i hörnorna och på mitten av dubbelburar, dvs burskynket kan bara fästas i hörnorna.

Tygval

Jag tycker att ett burskynke ska göra att man ser katten i buren - inte burskynket. Därför eftersträvar jag att få så bra kontrast som möjligt mellan katten och tyget och rekommenderar inte att använda mönstrade tyger(om det inte är väldigt diskret). En annan sak som jag tycker att man ska tänka på är är att om man väljer ett mörkt tyg så kommer det att bli mörkt i buren.

När det gäller vilken sorts tyg man ska välja så finns det ett par faktorer att väga in, bara man är medveten om för- och nackdelar kan man sedan avgöra vilket som är viktigast och sedan välja sitt tyg. Katten ska inte fastna i tyget med klorna, välj tyg med tät väv. Om du väljer ett blankt tyg som t.ex. duschess så kommer din katt troligtvis att repa tyget och dra trådar i det och det är inte så lätt att sy av eftersom det är lite halkigt. Många använder krossad plysch till sina burskynken. Fördelen med det är att inte blir skrynkligt hur du än packar ned det - nackdelen är att det fastnar en hel del katthår i det. Eftersom tyget töjer sig fungerar det bara till att sy enkla burskynken med. Mitt burskynke är tillverkat i chintz, fördelen med det är att det inte skrynklar så lätt(för en helt skrynkelfri gardin - rulla upp burskynket på ett papprör). I och med att det är ett vävt styvare tyg kan man sy lapptäcken och kantband på burskynket.

Krossad sammet/plysch

Färg

När du väljer ett tyg att sy av, tänk på att om du väljer ett mörkt tyg så kommer det att bli väldigt mörkt i buren. Välj en färg som framhäver din katt så bra som möjligt. Många använder tyg i samma färg som kattens ögon, men det är en smaksak. Jag tycker att katter med varma färger syns bäst mot burskynken i kalla färger och tvärt om. Här kommer lite exempel:

Kattens färg Burskynket
Svart Vitt, rött, gult, grönt
Varma färger: brunt, rött, brunmaskat Grått, ljusblått, grönt
Kalla färger: blått, svart-vitt, silver Gult, terracotta, orange, offwhite, rosa, gammelrosa, rött, grönt
Vitt Grått, rött, blått, grönt

Upphängning

Det finns flera sätt att hänga upp burskynkets gardin i buren på, jag ska gå igenom några av de vanligaste:

Gardinspiral Gardinspiraler är en fjäder som är klädd med plast och som har en krok i vardera änden(se bild nedan). Du hittar dem i de flesta sytillbehörsbutiker(t.ex. Jysk Bäddlager). Det enklaste är att dela upp fjädern i tre bitar till enkelbur och fyra till dubbelbur, använd måtten för djup och bredd ovan. För att du ska kunna använda gardinspiral så måste det vara en kanal i gardinen(vik tyget och sy en söm 3-4 cm ned för att hålla kvar vikningen). I varje hörn måste du ha en öppning i kanalen så att du kan fästa spiralen i buren. På dubbelbursskynken kan det vara bra med en öppning mitt bak också. Jag tycker att detta sätt att montera ett burskynke på är det bästa, gardinen sitter kvar även om katten klättrar i buren och det går snabbt att sätta upp. 

 

Knytband Med 10 - 20 cm mellanrum i hela gardinens överkant syr du fast 30 cm långa dubbelvikta band så att du får två 15 cm tampar att knyta med. Med denna upphängningsmetod kan du välja att antingen ha en slät gardin som är lika lång som 2xdjup+längd, eller sy en längre gardin med en kanal där du drar ett gummiband eller vanligt band för att rynka ihop gardinen.

 

Klämmor Sätt fast gardinen mha klämmor i överkanten på buren. Med denna upphängningsmetod kan du välja att antingen ha en slät gardin som är lika lång som 2xdjup+längd, eller sy en längre gardin men en kanal där du drar ett gummiband eller vanligt band för att rynka ihop gardinen med. Detta är inte så bra att använda om katten klättrar i buren, då lossnar gardinen och ramlar ned.

 

Fingerkrok Om du verkligen vill ha perfekta veck på din gardin, sy fast ett veckband på gardinen och använd fingerkrokar. Bilden visar fyrfingrade krokar, men det passar nog bättre med tvåfingrade. Veckbandet sys fast på den del av gardinen som ska vara mot gallret. Sy en söm i över- och underkant på veckbandet. Fingerkroken sticks in i fickorna på veckbandet, sedan hängs kroken över kanten på buren. Det kräver en hel del klurande att räkna ut hur lång gardinen ska vara och det tar en stund att hänga upp, men det blir fint.

Upphängningsanordningar

Beskrivning/Modeller

Tygåtgång

Tygåtgången beror på hur du ska hänga upp gardinen och om du ska sy en botten till buren i samma tyg. Men för en enkelbur får du räkna med minst 2,5 meter tyg på dubbel bredd(150 cm) och till en dubbelbur minst 3,5 meter. Rita upp hur du ska sy burskynket innan du handlar tyget och räkna ut hur mycket tyg du behöver. Köp hellre för mycket tyg än för lite, om det blir över kan du alltid sy lite matchande burtillbehör t.ex. en kattbädd eller en kudde. Bilden nedan innehåller förslag på mått. Lägg till för kanal, sömsmån och fåll runt om.

Gardin.JPG (38488 bytes)

Gardin

Gardinen ska vara 80 cm hög och fållad i alla kanter(utom överkanten). Att fålla en kant innebär att man sicksackar kanten, viker in den två gånger och sedan syr en rak söm för att hålla kvar vikningen. Längden på gardinen beror på hur du ska hänga upp den. För en helt slät gardin tag två gånger djupet och en gång längden. Om du vill ha gardinen draperad öka längden beroende på hur mycket den ska draperas(25 - 100%). Angående hur överkanten ska sys - se stycket om upphängning.

När det gäller sidogardiner framtill på buren så är det åter igen en smaksak. Katterna har både svårt att se och synas om man använder sådana. Dessutom så blir det mörkt i buren. Men det kanske är bra om man har en nervös katt. Dessa gardiner kan sys fast i framkanten på taket eller fästas på burens framkant på samma sätt som gardinen.

Tak

På SVERAK/NRR-burar är taket 60x75(enkel) eller 60x150(dubbel) cm motsvarande mått för IDP är 60x80 och 60x120 cm. Den enklaste modellen av tak är ett tygstycke i rätt storlek som är fållat runt om, eventuellt kan man sy knytband i hörnorna så att det ligger på plats. Vad det gäller IDP burar så kan man sy ihop taket med gardinen, det är enklare att hänga upp men svårare att hålla skrynkelfritt.

På taket ska du ha ett så tunt tyg som möjligt, det är här ljuset kommer in till katterna. Om du vill ha något som hänger ned framtill på buren, tänk på att burnumret vanligtvis sitter högt upp på buren. Om du täcker över numret så blir inte domarassistenterna så glada då de inte kan hitta katten.

Botten

På SVERAK/NRR-burar är botten 60x75(enkel) eller 60x150(dubbel) cm motsvarande mått för IDP är 60x80 och 60x120 cm.Till botten i buren ska du ha något som är lite styvare, det ska ju helst inte korva ihop sig när katten rör sig i buren. Man kan till exempel använda en bit matta, eller så kan man sy ett underlag i samma färg som burskynket. Om du vill sy en botten i samma tyg som burskynket finns det flera olika metoder att välja på. En idé kan vara att sy ett täcke enligt samma princip som prinsesstäcket, stoppningen sys då in i botten och måste vara tvättbar. Eller så kan du sy en botten av modell örngott där stoppningen kan tas ut inför tvättning.

Avslutning

En del av charmen med burskynken är att man verkligen kan få utlopp för sin kreativitet. Glöm bara inte att tänka på katten som ska sitta i buren :-).

Lycka till !

 

© Mona Pihl